Логически задачи

Случва се на интервюта в България да ви бъде зададена логическа задача или серия от логически задачи. Или някой път на интервюта се задават задачи, които на пръв, втори и трети поглед нямат нищо общо с позицията, за която кандидатствате. Но повярвайте ми, как се справите с тези задачи е доста важно.

Логически задачи

Ако кандидатствате за програмист в в чужбина е доста вероятно да засипят с логически задачи, казуси и пъзели, които нямат нищо общо с програмирането. В България се случва по – рядко да се дават логически задачи на интервю, но се случва все по, често и за това искаме да дадем основни насоки за справяне със задачите, за да не бъдете много изненадани на интервюто.

Защо интервюиращите задават логически задачи?

Програмирането, тестването или всяка позиция в ИТ сферата изисква специфични умения за справяне с работата. Много важно е логическото мислене, анализиране и вникване в детайлите. Много трудно е на едно интервю да се тества всичко това, особено ако кандидата няма предишен опит.  Логическите задачи могат да помогнат на интервюиращия да прецени някои от качествата на кандидата, но най – вече може да позволи на интервюиращия да види как разсъждава кандидата.  Логическите задачи помагат особено в случаите, когато се интервюира човек без професионален опит, защото една логическа задача може да го постави в позната ситуация и да му даде отправна точка за разсъждения.

Пример за логическа задача: електрически крушки

Как да подходим към логическите задачи

Ако на интервю ви дадат логическа задача, то бих ви предложил следните жокери:

- Използвайте всичката налична информация. Всяка логическа задача е нещо като пъзел. Трябва да наредите липсващите парчета информация.

- В логическите задачи няма излишна информация. Ако нещо ви изглежда странно, то вероятно това е някакво парче информация.

- Задавайте въпроси и разсъждавайте на глас. Така интервюиращия може да ви помага, насочва или да следи мисловния ви процес.

- Не се притеснявайте ако не достигнете до конкретен отговор. Важно е как е текъл процеса на мислене. Естествено обаче ако получите верния отговор е много по – добре.