Мисия моята ИТ кариера » Съдържание
Опознай себе си, за да обикнеш работата си
Най–лошо е да инвестирате месеци в подготовка, търсене на работа, интервюта и най–накрая да бъдете наети на неправилната работа. В тази част от книгата задаваме някои въпроси, на които трябва да си отговорите, и разглеждаме някои от най–често срещаните критерии на търсещите работа.
Къде да търсим работа
Колкото и да е учудващо, мнозинството от ИТ кадри намират работа не чрез обяви за работа. Отбелязваме къде да търсите работа и къде да откриете правилните за Вас възможности.
Автобиографията - Вашият билет към интервюто
Дори и да сте най–добрият специалист, няма да бъдете поканени на интервю за работа, ако не представите добре опита си в автобиография си. Показваме какво е характерно за автобиографията на един ИТ специалист, какви са често срещаните грешки и как автобиографията Ви да заработи във Ваша полза.
Първото впечатление
Преди дори да прочете и един ред от автобиографията Ви, човекът, който решава дали да бъдете поканени на интервю, има вече изградено мнение за Вашата кандидатура. Ще се спрем на това кое може да създаде погрешно първо впечатление за Вас.
Не техническо интервю
Една от най–големите заблуди на всички ИТ специалисти е, че техническите познания са най–важните за назначението. Това е много далеч от истината. Най–важни са личностните качества на кандидата, едва след това идват техническите такива. Отразяваме гледната точка на работодателите и какво точно търсят в кандидатите за ИТ позиции.
Интервю за програмисти
Спираме се на какво трябва да наблегнете, когато кандидатствате за позицията програмист. Какво да очаквате от интервюто за ИТ работа и за как да се подготвите.
Интервю за QA специалисти
Разглеждаме детайлите, за които трябва да внимавате на QA интервюто, какво целят да проверят работодателите и как да разшифровате въпросите на интервюиращите.
Първа работа в ИТ индустрията
Ако търсите първата си работа в ИТ индустрията и нямате никакъв опит, изключително трудно е да направите кандидатурата си достатъчно силна. Показваме как да обогатите автобиографията си и как да натрупате повече опит. Разглеждаме и какво търсят интервюиращите в начинаещите специалисти.
Каква заплата да пожелаем
За разлика от други индустрии, когато кандидатствате за ИТ позиция, ще трябва сами да определите заплатата, която да поискате. Спираме се на това как да определите точното за Вас възнаграждение.
Стратегия за успех
Топ съвети и препоръки от авторите за това как да успеете в ИТ индустрията.